Kompressor Test 2019: Find den bedste kompressor her (Guide)

kompressor
Vi har gennemgået og samlet alt den bedste information, der findes af kompressorer på nettet. I denne artikel vil vi gennemgå de parametre, som vi foreslår du vælger din kompressor ud fra samt samlet de erfaringer vi selv har gjort os gennem årene.

Dermed kan du nemt selv finde den bedste kompressor på markedet lige nu, der passer til præcis dit behov og samtidig til den aktuelle billigste pris.

Hvad er en kompressor?

Først og fremmest skal vi lige have fundet ud af, hvad en kompressor konkret er. Hvad kan man bruge en kompressor til? Hvordan virker en kompressor?

Spørgsmål som disse har du sikkert spurgt dig selv om mange gange, hvis du ikke er gør-det-selv typen eller på anden måde tidligere har gjort dig inden for håndværker branchen.

En kompressor kan bedst beskrives ved følgende:

En kompressor er en maskine, der kan komprimere eller transportere luft eller sågar andre gasser. En simpel kompressor er en cykelpumpe, hvor der ved pumpningen bliver tilført energi med håndkraft og hvor man hurtigt kan mærke, at cykelpumpen bliver opvarmet pga. luftens temperaturstigning ved kompressionen. En kompressor beskrives oftest som et enestående stykke værktøj, der ofte bliver set brugt i sammenhæng med mindre eller større byggeopgaver. Den bruges hyppigt når der skal bruges sømpistoler, klammepistoler, malersprøjter samt fugepistoler.”

En kompressor kan bruges til mange forskellige slags opgaver – alt fra oppumpning af cykeldæk til mindre eller større byggeopgaver. Både i privat regi men også i erhvervsmæssige sammenhænge.

Kompressorer i dag har forskellige kapaciteter, hvorved nogle kan holde sig kørende i flere timers uafbrudt arbejde, mens andre mindre kompressorer i særdeleshed er mere nyttige til mindre slags opgaver.

Det er klart en fordel for dig selv, hvis du allerede nu gør dig nogle overvejelser over, hvad dine nye kompressor skal kunne samt til hvilke arbejdsopgaver den skal bruges til. Måske du sågar har en række krav, som skal være indfriet, før du gør det rigtige køb?

Forslag til krav du bør gøre dig nogle tanker omkring:

– Vægt

– Tankkapacitet

– Motorkraft

– Let transportabe

– Oliefri

– Støjniveau

– m.fl.

Fordelen ved at vælge en oliefri kompressor

De fleste gør sig nogle overvejelser om, hvorvidt deres nye kompressor skal være en oliefri- eller oliesmurt kompressor samt hvilken type af kompressor, som de vil få mest gavn af.

Den oliefrie kompressor

lydsvag kompressor

Den oliefrie kompressor sikre den højeste luftrenhed, da der ofte bliver benyttet materialer i enten kulfiber eller teflon samt lukkede lejer, hvilket resultere i mindre udslip af olierester. Det er ofte essentielt i erhvervsmæssige sammenhænge i blandt andet levnedsmiddel- og medicinalindustrien.

Udover det er der mindre vedligeholdelse end der er ved den oliesmurte kompressor, da du slipper for regelmæssige olietjek samt olieskift, hvorfor en oliefri kompressor er en kæmpe fordel. Til sidst er der en fordel, som de fleste ikke tænker nærmere over.

En oliefri kompressor oplever aldrig startproblemer i frostgrader, hvorved en oliesmurt kompressor ofte kan have startproblemer i svære forhold.

Den oliesmurte kompressor

Den oliesmurte kompressor har fordelen, at den oftest har en længere holdbarhed, men samtidig er der også mere vedligeholdelse.

Olietanken skal fyldes op for at kunne være arbejdsdygtig og den skal hyppigere rengøres end den oliefrie kompressor. Derudover øges risikoen for olierester i trykluften ligeledes ofte ved denne type af kompressor.

Findes der et alternativ til kompressorolie?

Der findes faktisk alternativer til kompressorolie – op til flere endda. En af de hyppigste og mest anvendte alternativer til kompressorolie – er SAE 30.

SAE 30 kan købes i de fleste byggemarkeder og er motorolie, der anbefales at blive brugt til en plæneklipper.

Motorolien er specielt fremstillet til at kunne tåle en højere varme end for eksempel olietypen, der bliver brugt til en bil.

Afhængig af hvilken kompressorolie du har kigget på, kan SAE 30 ofte købes til 2/3 af prisen, i forhold til kompressorolie og hvem vil ikke gerne spare penge, når SAE 30 fungerer som et fint alternativ.

Hvor stor en kompressor skal jeg bruge til en sømpistol?

Hvis du skal anvende din kompressor til en sømpistol, er det umiddelbart en fordel, at gå efter en kompressor med en stor tank. Er tanken lille for eksempel (5L), vil den hurtigt løbe tør for luft og kompressoren vil derfor hele tiden skulle være i gang.

Dermed ikke sagt at du ikke kan bruge en kompressor med en lille tank til en sømpistol. Du kan blot ikke skyde særlig hurtigt efter hinanden, hvilket kan være et problem, da man ofte skyder flere skud af lige efter hinanden ved brug af en sømpistol.

Der ville en hobby kompressor med en lille tank næppe kunne følge med. Der bør du i stedet vælge en kompressor med en tank størrelse på 15-25 L.

Ydermere har motorkraften også noget at sige. De fleste der skal bruge en kompressor til en sømpistol vil gå efter 2,5 Hp – 4.0 Hp for at opnå en optimal skudkraft.

Det er dermed klart anbefalelsesværdigt, at vælge en så stor tank som muligt, som dine penge rækker til. Dermed undgår man, at skulle vente for mange gange på at kompressoren har “samlet” luft nok til næste omgang med sømpistolen.

Støjniveau

De fleste der går ud og køber en ny kompressor eller har det i deres overvejelser, vil støjniveauet have en indflydelse på deres køb. Støjniveauet kan være til gene for ens naboer, en selv eller andre personer i husstanden, når kompressoren er aktiv.

Hvis du går efter en kompressor, hvor lydniveauet er så lavt som muligt, skal du kigge efter kompressorer med et lydniveau så tæt på 60 dB som muligt.

Et lydniveau på 60 dB svarer nogenlunde til vores almindelig tale og der findes kun et få antal af kompressorer med et så lavt lydniveau på mellem 60 – 70 dB, men det kan lade sig gøre. Til sammenligning svarer et lydniveau på omkring 70 dB til, at en person taler meget højlydt.

De fleste kompressorer på markedet i dag afhængig af størrelse vil have et lydniveau på mellem 75 – 90 dB og støjer derfor væsentligt mere. Især KGK er rigtig gode til at levere støjsvage kompressorer, hvoraf de har flere lydsvage modeller, som vi har listet her på vores side.

Hvor meget plads har du til rådighed

Du bør i høj grad også have opbevaringspladsen til din kompressor med i dine overvejelser. Det kan være en fordel, at vælge en kompressor i samme størrelse, som den du har/har haft. Dermed kan du nøjes med kun at skifte den gamle kompressor ud med din nye, uden at du behøver foretage dig yderligere tilpasninger til opbevaringspladsen.

Derudover kan det også være, at dine praktiske erfaringer du har gjort dig med din gamle kompressor, afhængig af hvor meget du har brugt den samt til hvilke opgaver, kan få dig til at vægte andre parametre end du tidligere har gjort. For eksempelvis opbevaring af forskelligt tilbehør til din kompressor såsom blæsepistoler eller ekstra slanger.

Det kan kræve yderligere opbevaringsplads med meget tilbehør. Bruger du din kompressor til hverdag i erhvervsmæssige sammenhænge, kan det have betydning, at kompressoren er kompakt, lav i vægt samt transportabel.

Vælger du en mere kompakt type af kompressor, vil den ofte også kræve mindre opbevaringsplads end en normal standard type kompressor i fuld størrelse. Det kan betyde en forringelse af forskellige parametre, som motorkraft, tankkapacitet og maksimalt bar tryk. Det er op til det enkelte individ, hvilke parametre og egenskaber det søger ved en ny kompressor.

Din tjekliste til ny kompressor

1) Fokusér på kompressorer i prisklassen 1.500 til 3.000 kroner, da du her får mest kompressor for dine penge.

2) Vælg en kompressor med en motorkraft på mellem 0,5 Hp til 1,5 Hp, hvis du er gør-det-selv typen privat. I erhvervsmæssige sammenhænge som større byggeopgaver vil en motorkraft på 2,0 Hp til 2,5 Hp og opefter være at foretrække.

3) Vælg en kompressor med en tilpas stor tank, så den ikke løber tør for luft på ingen tid.

4) Vælg en kompressor der er let transportabel, hvis den ofte skal flyttes fra sted til sted.

5) Vælg en oliefri kompressor hvis du mindre vedligeholdelse samt den reneste luft med stort set ingen olierester i.

6) Skab et overblik over prisniveauet på luftværktøj, blæsepistoler, trykluftslange og andet brugbart tilbehør til en kompressor.

7) Overvej en kompressor i samme størrelse som den gamle, således at du kan genbruge samme opbevaringsplads og ikke skal tænke endvidere over dette.

Gå direkte til forsiden for at finde den bedste Kompressor her